Vatnås kirke


Vatnås kirke ligger på Greenskogen i Sigdal og eies av oppsitterne på Greenskogen

 

Vatnås Kirke fra 1665 er en laftet korskirke som ligger på Greenskogen. Olavskilden ligger like ved kirken. Det heter seg at kilden har helbredende vann og at den aldri går tørr.

Vatnås kirke har et vakkert og  fargerikt interiøret. Inventaret er rikt dekorert og altertavlen, prekestolen og døpefonten er i orginal stand.

Sagnet om Vatnås kirke
Den gang kong Olav dro rundt i landet for å innføre den kristne tro, kom han også til Sigdal. Da han hadde kristnet folket i dalen, gikk han på jakt med noen av følget sitt.

På turen gikk kongen og hans menn seg rent vill. Langt om lenge kom kongen inn i en trang dal, da var han både tørst og sliten. Han steg av hesten og gjorde det løfte at dersom han fant vann her, så ville han bygge en kirke på stedet. Ikke før hadde han sagt det, så rant det en kilde ut av bergveggen.

Kongen og hans menn ble inderlig glade alle sammen og drakk av hjertens lyst. Kong Olav gjentok løftet og ville ri videre, men i det samme fikk han øye på en tiur. Han hadde alt spent bogen, men i det samme fikk han se en liten kirke av pure gullet.

Nå sa kongen at de skulle reise en kirke akkurat på dette stedet, og kalle den Vatnås kirke. I fjellet ved kilden kan man den dag i dag se merker etter hesten til Hellig Olav.

 

 

Alle foto: Tor Kornstad

Tilbake